Drama lenger fremme i løypa


AM_dag_taktona

Fra Takotna etter et godt måltid med biff og speilegg. Foto: Terje Schjelderup

OPPDATERT: Både Dag Torulf og Lars Monsen har tatt sine 8-timershviler i Ruby, og er ferdig med de obligatoriske pausene. Lenger fremme ble to kjørere angrepet av en person med snøskuter. Én hund ble drept og tre skadd.

I ettermiddag, norsk tid, har det kommet melding om at to spann har blitt angrepet av en person med kjøretøy, trolig en snøskuter. Denne personen har gjentatte ganger angrepet Aliy Zirkle og prøvd å skade henne og hundene hennes, opplyser Iditarod-komiteen. Én av hundene hennes ble skadd, men ikke livstruende.

Verre gikk det med Jeff King, som kom kjørende bak henne. Én av hundene, Nash (3) ble drept, mens hundene Crosby (3) og Banjo (2) ble påført ikke-livstruende skader.

“Føreren gjorde tre forsøk på å ramme Zirkle», sier Dany Seavey, broren til Dallas Seavey som kjører løpet.  “Hun brukte stikken som markerer løypa for å forsvare seg», sier han.

«Den mistenkte har blitt identifisert av det lokal politiet i Nutalo, og myndighetene etterforsker nå saken», heter det i uttalelsen fra Iditarod-komiteen.

Zirkle og King er begge ute av kampen om seieren, men kommer til å fullføre til Nome.

Dag Torulf og Lars Monsen ligger omlag 110 kilometer lenger bak i løypa.

For øyeblikket er de to på vei nedover Yokon River, og med mindre han må sette igjen hunder, kommer Dag Torulf trolig til å suse gjennom de neste sjekkpunktene.
Dag Torulf kjører fortsatt med 14 hunder i spannet. Lars Monsen tilhører nå et solid mindretall med 16 hunder og fullt spann etter å ha tilbakelagt over 800 kilometer. De to kjører med bare et par kilometers mellomrom med Lars først og Dag Torulf etter. Farta til Dag Torulf er bra, og for øyeblikket 13 km/t.

I videoen under kjører Lars Monsen ut fra Takotna tidligere i uka (video:Terje Schjelderup).


Vi tar også med Mats Pettersson fra Kiruna (som reiste sammen med oss). Mats hviler nå i Galena, og har holdt en snittfart på 12,4 km/t. Dag Torulf og teamet stoppet hos ham på vei til Frankfurt i januar, og de trente sammen før reisen mot Alaska startet. For øyeblikket ligger han som nummer 30.

Skjermbilde 2016-03-12 kl. 16.48.47

Det har også begynt å bli tynt for Kjetil Reitan, som nå bare har 8 hunder igjen.I forige oppdatering fortalte vi også at Sigrid Ekran måtte ta ut tre hunder, og fortsatte med 10.

Slik er situasjonen for de norske kjørerene i skrivende stund (antall hunder-tilbakelagt distanse-gjennomsnittshastighet):

6. Robert Sørlie     12-936 km -12,4 km/t
7. Ralph Johannesen 14-936 km-12,0 km/t
14. Joar Leifseth Ulsom  12-912 km-12,7 km/t
24. Kjetil Reitan    8-876 km-12,8 km/t
25. Sigrid Ekran 10-876 km-12,1 km/t
26. Geir Idar Hjelvik 14-876 km-13,0 km/t
35. Lars Monsen  16-843 km-12,4 km/t
36. Dag Torulf Olsen 14-843 km-12,1 km/t
46. Tore Albrigtsen 12-796 km-12,2 km/t

route_northern1
For Dag Torulfs del er neste sjekkpunkt Galena, og deretter Nulato.

Litt kuriosa til sist: Navnet Galena  er utledet fra en kjemisk betegelse på et sulfat. Byen ble grunnlagt i 1920, og det var en stor mineralåre som gjorde det interessant å bo der. Byen har 527 innbyggere, og sjekkpunktet er det gamle rådhuset.

5 kjørere har nå brutt:
Charley Benja (McGrath)
Hans Gatt (Nikolai)
Zoya DeNure (Rainy Pass)
Jan Stevens (Skwentna)
Marting Koenig (Skwentna)

 
–eirikp–

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s