Kompiser og konkurrenter


AM_dag_5_takotna

En prat med hundene før starten ut fra Takotna. Foto: Terje Schjelderup

Tore og Dag Torulf er gode venner. Dag Torulf var mer enn klar før avgang fra sjekkpunkt Takotna på nattmorgenen, lokal tid. Men Iditarod-løpet var hardere enn han hadde ventet.

 

Før start ut fra sjekkpunktet fikk han noen råd fra kameraten og konkurrenten, Tromsø-kjøreren Tore Albrigtsen, som har deltatt tidligere.

AM_tore_og_dag_takotna

Tore og Dag Torulf. Foto: Terje Schjelderup

– Dette er tøffere enn jeg hadde turt å tro, fortalte Dag Torulf om erfaringene så langt i verdens lengste og hardeste hundeløp.

Han har krysset ei åpen elv i Rainy Pass, og kjørt gjennom et morenelandskap med rullestein, hvor det nesten ikke var et snøfnugg. Deretter kjørte han over et område med tuer, og når sleden jager opp og ned og hegeren går andre veien, utsettes sleden for store belastninger. Det er ikke uvanlig at utsyret skade her. Trolig ble meien skadet her. Senere oppdaget han at den var knekt.

– Jeg har aldri kjørt på noe linkende, fortalte Dag Torulf.

AM_skadd_slede_ts

Bruddet på meien sees under det røde tauet.

Det var flere som fikk utfordringer, og Tore måtte hjelpe legenden DeeDee Jonrowe over elva. Jonrowe er 63 år og har fra tidligere to andreplasser i Iditarod. Dag Torulf og rookiene møtte henne under det obligatoriske møtet før jul. Nå sier hun at det trolig blir hennes siste løp.

 

Under hvilen i Takotna har Dag Torulf vært oppe for å fôre hundene. Humøret han var «topp-topp-topp», forteller Iditarod-handlere.

Han har i det siste jaget Geir Idar Hjelvik, som kjører med et knakende godt spann han har lånt i Alaska. Han er nok også den største konkurrente i kampen om tittelen Rookie of the Year.

Geir kjørte ut litt tidligere enn Dag, og han tapte nok en god halvtime til Geir på grunn av den ødelagte meien. Nå har han imidlertid ny slede, og videoen (lenger ned) fra sjekkpunktet viser Dag Torulf i det han kjører ut fra sjekkpunktet. I led ser det ut for at han har Kara (AVIS) og Petoska (Haglöfs).

AM_dag_0400_takotna

Hundene har nettopp fåt mat, og Dag Torulf er i storform klokka 4 om morgenen. Foto: Terje Schjelderup

 

– Det kriblet litt i magen. Han har et team som er bra, og vil ikke ødelegge noe. Han skal legge seg på meiene og kjøre forsiktig. Dag må bare konsentere seg om å gjøre alt rett, for det kan jo hende at noen gjør noe feil, sier Terje Schjelderup, handler på å sjekkpunktet.

Terje forteller videre at Dag Torulf har hatt ei god natts søvn inne på kirkegulvet i Takotna.

– Han har hatt det behagelig, og hundene har hatt det godt og ikke latt seg forstyrre. Han har fôret dem fire ganger, og hundene åt godt alle gangene. Avføringen til hundene var også grei, forteller han.

Det betyr at hundene skal være i godt hold. Og med ny slede og uthvilte hunder er det bare å kjøre på.

Dag Torulf tok seg en runde for å motivere hundene, etter at 24-timershvilen og utlikningen av restarten (det er derfor han ikke kjører ut på 24 timer blank) var over og han kunne kjøre ut.

–eirikp–

route_northern1

One response to “Kompiser og konkurrenter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s