Korter starten på grunn av snømangel


vetsjekk_4

På veggene henger tidligere vinnere. Ved bordet sitter deler av Team Arctic Musher – Hammerfestspannet med mål om Rookie of the year. Foto: Dag Øyvind Askheim

Den «røde løperen» blir kortet ned til en fjerdedel når Iditarod 2016 braker løs lørdag. Det er ikke enkelt å arrangere vintersport når det er mangel på snø. Men teamet har alt på stell, og hundene gikk glatt gjennom de siste veterinærsjekkene.

monterer reklame

Reklame for sponsorene våre monteres på alt av klær og utstyr..

 

 

For å ta det siste først: Onsdag var teamet på den andre obligatoriske veterinærsjekken. Denne gangen er det muskler, skjelett og en del andre sider ved hundene som har vært gjenstand for veterinærenes skarpe blikk.

Det handler om hundevelferd og etikk. Hundene skal være friske, og ikke minst foran en så stor kraftprøve som et hundeløp på nær 1.600 kilometer.

 

vetsjekk_6jpg

Hundene sjekkes grundig av fire veterinærer. Foto: Dag Øyvind Asheim

Bøy og tøy

Ved racesenteret i Wasilla, hvor Iditarod-komiteen har hovedkvarter, har Dag Torulf og Karl-Erik fylt ut skjemaer og gått gjennom hundene, én for én, sammen med veterinærer, helsepersonell og sekretariatsmedlemmer.

 

– Det var mange skjemaer å fylle ut. Sjekken gikk fint, det var fire veterinærer som jobbet med hundene samtidig med blant annet chip-scanning, lytting på hjertet, bøying og tøying av alle lemmer og sjekk av tenner, forteller Dag Øyvind Askheim, som har kommet til Alaska for å være sammen med teamet.

vetsjekk_8

Godkjent 🙂

 

Alt er i skjønneste orden – vi hadde ikke ventet noe annet heller – og som bevis har Dag Torulf fått ei gullstjerne på venstre bryst.

 

Det er også klart at Dag Torulf låner ut Stallo til Tore Albrigtsen fra Tromsø, som for to uker siden kjørte i mål etter å ha gjennomført Yukon Quest fra Fairbanks i Alaska til Whitehorse i Yukon, Canada.

 

Mangler snø

Men starten blir en utfordring.

Mangel på snø skaper utfordringer for arrangørene, tre dager før starten. Arcticmusher.com skrev tidligere denne uka at arrangøren må sende trailere og lastebiler helt inn til Fairbanks for å hente snø til den seremonielle åpningen av Iditarod 2016, som starter midt i Anchrage.

 

I kystbyen finnes det ikke snø, og komiteen har derfor bestemt å korte ned den seremonielle løypa fra 11 miles (17,7 km) til 3 miles (4,8 km).

 

nina_niklas_dag

Lit snø er det, men det er sannelig ikke mye, og tempen fortsetter å holde seg godt oppe på plussiden. Her er Dag Torulf sammen med kona Nina og sønnen Niklas, som skal følge løpet. Foto: Dag Øyvind Askheim

Korter starten

Dette er den «røde løperen», hvor publikum står og heier og gir high fives til kjørerne, men været kan man som kjent ikke gjøre noe med.

– Nøkkelpersonell i Anchorage kommunens gatevedlikehold har jobbet svært hardt for å finne måter for oss å lage den vanlige løypa til BLM Campbell Tract. Dessverre har varmen fortsatt, og det er ikke lenger mulig å få det til i år, sier Stand Hooley, direktør i Iditarod Trail-komiteen.

Han sier at folkelivet dermed blir konsentrert i Anchorage sentrum i stedet for spredt langs løypa, som tidligere, og at dette ikke vil påvirke starttidene.

– Spenningen med mer enn 1.000 av de best trente sledehundene i verden, vil som alltid, skape en elektrisk atmosfære, sier han.

–eirikp–

gjesteslede

Dag Torulf følger med mens Karl-Erik og Niklas tar seg av en slede som skal brukes til starten.  Foto: Dag Øyvind Askehim

2 responses to “Korter starten på grunn av snømangel

  1. Lykke til – krysser fingrer og tær på at alt skal gå bra. Heier og følger med på løpet fra sofaen i Hammerfest.
    Hilsen Arvid Isaksen

  2. Eg har fulgt med Iditarod masser av år. Et eventyr at du, Dag Torulf deltar! Nå må du bare vise Jeff King, Aliy Zirkle og de andre «gamlingan» vinterveien! Blir å følge nøye med! Stå på!
    Hilsen Stigbjørn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s