Langtur i minus 40


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spannet kjører gjennom et eventyrlandskap. Foto: Karl-Erik Andersen

Om to uker er vi igang med konkurransen.  Dag Toulf og spannet vært på langdrag i Alaska-fjellene fra onsdag til fredag, og returen ble en av de kaldeste til nå.

Grenser skal testes og erfaringer skaffes fram til starten, lørdag om under to uker. Da er det bare å kjøre på, og onsdag  gjorde de seg klare til en skikkelig tur opp i White Mountains.Dagen startet med fôring av hunder og rigging av sledene. Deretter ble halmen pakket samme med 30-40 kilo hundefôr. Til seg selv tok Dag Torulf og Karl-Erik ekstra klær, kokevann, og mat.

Så startet de ut. Klokka 16 lokal tid suste de avgårde langs den vanlige traseen til Elliot Highway, før de tok første stopp med snacking av hundene, etter 45 kilometer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dag Torulf er i sitt rette element. En liten pause under kjøringen, hvor hundene har fått fôr og halm å ligge på. Foto: Karl-Erik Andersen

Deretter begynte klatringen mot White Mountains, og cirka to timer var de i nærheten av Moos Creek Cabin. Ny snacking med beef og kyllingfett til de firbeinte.

– Det var kaldt, klarvær og måneskinn.Vi kunne skimte det enorme landskapet vi hadde lagt ut på og måtte frem med kartet en rekke ganger for å orientere oss. Vi viste hvor vi skulle. Måtte bare finne de rette kryssene, forteller Karl-Erik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På tur opp i fjellene. Foto: Karl-Erik Andersen

Alaska er hundekjørerstaten framfor noen, og løypene er godt skiltet. Men det er ikke bra å kjøre feil når du er ute i natta, og bare delvis kjent. Omveien kan bli lang, så kartet ble hentet fram ved hvert eneste kryss gjennom hele turen.

Det var fine spor å kjøre på, og teamet var fremme ved Wickersham Creek Trail Shelter i ti-tiden om kvelden. Her var  det klar for nytt måltid, og fôrkokeren ble hentet fram fra sleden for å tine snø og lage mat til hundene. Hundene er viktigst og har rangen, og stellet til kjørerne kommer i andre rekke.

Wickersham Creek Trail Shelter er er ei koselig lita tømmerstue på vel seks kvadratmeter, og er godt utsyrt med både ovn, ved og ei køyseng. På menyen sto frysetørret beef og nudler, og ved midnatt tørnet de inn.

Torsdagen startet klokka 7 med fôring og pakking før avreise klokka 10. Turen fortsatte langs Fossil Creek Trail, i et fabelaktig landskap, badet i solskinn. Det var kaldt og klar sikt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IKke rare hytta, men det holder i massevis. Foto: Karl-Erik Andersen

– Det vi hadde sett for oss på kvelden på vei opp, var enda vakrere i dagslyset. Vi tok så av mot Colorado Creek Cabin, med snacking hver andre time. Fulgte så Colorado Creek Trail før vi tok av og kjørte Fossil Gap Trail tilbake til Fossil Creek Trail tilbake til hytta cirka klokka 17. Fôring av hunder, litt kaffe og mat på oss ble det også, forteller Karl-Erik.

– Hundene slo seg fint til ro på den medbrakte halmen. Hundene virker klare for Iditarod, sier Dag Torulf.

 

Det e rett og slett tøft å kjøre hund i Alaska!

 

Deretter var det hvil til midnatt igjen, før hundene igjen ble fôret, og Dag Torulf og Karl-Erik fikk seg en kaff. Sledene ble pakket, og så startet turen hjemover. Klokka var da to om natta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Turkartet.

Dette ble en av de aller kaldeste nettene de har hatt i Alaska, og temperaturen var ned mot minus 40 grader. Karl-Erik oppsummerer turen tilbake slik:

– Det ble en kald men utrolig fin tur tilbake. Det e rett og slett tøft å kjøre hund i Alaska!

Klokka 7 om morgenen var de tilbake i Windy Creek Kennel, hvor alt fra sledene ble pakket ut og hundene ble fôret. Så var det i seng etter en kjempefin tur og en fantastisk naturopplevelse. Inntrykkene har brent seg fast på netthinna sier Dag Torulf, som vil huske turen resten av livet.

Om 13 dager starter det store eventyret.

-eirikp-

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s