Sånn går no dagan


Dag Torulf, Tore og Tom Frode planlegger Yukon Quest. Foto: Birger Altmann

Dag Torulf, Tore og Tom Frode planlegger Yukon Quest. Foto: Birger Altmann

Birger er på plass i hytta, alaskastyrken øker, det er under én måned til starten på Iditarod, og  nå lørdag klokka 21 går startskuddet for Yukon Quest fra Fairbanks til Whitehorse, hvor Tore og Tom Frode stiller.

 

Torsdag var det Yukon Quest-bankett, og finnmarkingene var selvsagt til stede. Etterpå dro Dag Torulf og Karl-Erik til flyplassen for å hente Birger Altmann. Inne på hytta, som har to etasjer og en grunnflate på omlag 15 kvadratmeter, har de blitt enige om nye soveplasser, og dagene går – ikke overraskende, kanskje – med til trening, trening og trening. Fredag var det en skikkelig fin tur igjen.

Karl-Erik, Birger og Dag Torulf.

Tre glade lakser: Karl-Erik, Birger og Dag Torulf.

Dagene i Alaska er omtrent som følger: Klokka 7 om morgenen blir hundene fôret. Deretter settes nytt kjøtt i vann så det er tint til neste fôring. Så er det menneskene tur, og klokka åtte er det frokost og kaffe før de kler på seg utstyret og gjør klar til ei treningsøkt.

Det blir gjerne noen timer, og treningen har utgangspunkt i Windy Creek. Kjøringen skjer mellom Fairbanks og White Mountains, så naturreservatet ved White Mountains. Her følger de elva Chatanika nedover dalen, og underveis krysser de oljerøret Trans Alaska Pipeline. I nærheten av Steese Highway ligger en pub, hvor de pleier å ta en times pause i, før de kjører de fem milene hjem igjen. Vi har tidligere vist bilder fra puben. De kortere turene går mye i den samme traseen.

Karl-Erik forteller at de også pleier å ha korte turer, hvor de er borte i fire-fem timer, og hvor de venter med å snacke hundene til de er tilbake i Windy Creek igjen.

– Ellers er det mye fliring og godt humør, og om ettermiddagen kvelden får hundene kveldsmat, forteller han.

– Vi har enda ikke begynt å snakke om løpet ennå, men kommer til å gjøre fremover nå som de andre er startet på Yukon Quest.

Fredag fikk Birger seg en tur med hundene, og lørdag klokka 21 norsk tid, skal de få med seg starten på  Yukon Quest.  Deretter blir det ny treningstur.

 

Treningsområdet. Til høyre på dem andre siden av dalen sees White Mountains. Foto: Karl-Erik Andersen

Treningsområdet. Til høyre på dem andre siden av dalen sees White Mountains. Foto: Karl-Erik Andersen

 

Yukon Quest er 1.000 miles, cirka 1.600 kilometer langt, og de lengstre strekkene mellom sjekkpunkter er hele 322 kilometer. Til sammen er det ti sjekkpunkter på veien og fire punkter hvor det er mulig å droppe hunder som ligger i sleden eller ikke greier mer. De to hundene som skal gå i spannet til Tom Frode Johansen (startnummer 19), er Styrk og Vilja. I tillegg stiller Tore Albrigtsen (startnummer 11).

Som sistnevnte spøkte med da han ble intervjuet under startbanketten: «Norwegian competitor Tore Albrigtsen, who will don the number 11 bib, has modest goals for his inaugural Quest run, saying he just wants to do well enough to be able to afford to get home afterward.»

Det blir mer fra starten, og arcticmusher.com kommer til å  holde et øye med rookiene underveis i løpet.

Til sist fra Alaska Dispatch News: Meet the mushers

-eirikp-

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s