Hjem, kjære hjem


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inne på hytta. Med feltsenger og gode soveposer er det supert. Foto: Karl-Erik Andersen

Sånn ser det ut i hytta som teamet holder til i. Dag Torulf har tatt kvelden fordi han vet at det som vanlig blir en tidlig start på dagen. Det handler stort sett om trening og forberedelser til løpet.

frokost

Uten mat og drikke…: Frokosten inntas før det er tid for å klargjøre hundene. Foto: Karl-Erik Andersen

Fredag er det én måned til starten, og det gjelder å bruke tiden fornuftig. Både hunder og hundekjører skal nå toppformen, og da gjelder det å sluke mil, stelle godt med de firbeinte og hvile når man kan.

Frokosten inntas mens det ennå er mørkt ute. Deretter bærer det ut til hundene, som skal vannes og fôres, før utstyret klargjøres og hundene spennes fast.

Minuttene før starter på treningsturen er det mye støy. Hundene er hissige på å komme i løp, og hopper og bjeffer. Så mye lyd klarer de å  lage at du ønsker deg hørselvern.

«Hei!» Når Dag Torulf roper og plystrer blir det stille, men så begynner det etterhvert å ta seg opp igjen.

Så, når ankeret er løftet opp og han plystrer og roper «Hepp!» blir det helt stille og sleden suser framover. De neste timene suser de avgårde innover løypene utenfor Fairbanks, med én og annen innlagt pause hvor hundene snackes og hundekjørere får seg kaffe og en matbit. Timene går bak sleden, og plutselig er dagen gått.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pubbesøk med Alaska-stil. Gjengen venter på burgere. Foto: Karl-Erik Andersen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Detaljer fra puben. Foto: Karl-Erik Andersen

Mandag ble det i tillegg pub-besøk, hvor målet  var en skikkelig burger. For å komme dit var det 50 kilometers kjøretur, og inne i lokalet var det skikkelig villmarkspreg. Det er i farta vanskelig å komme på noen steder i verden som matcher dette, med julenisser, rein, ryper, rev, bjørneskinn, bøfler, ugler og julelys i skjønn forening. Taket var så å si tapetsert med dollarsedler, og på utsiden var det en god parkeringsplass for hundespann. Dette var Alaska!

Ute på tunet på Windy Creek kennel har ringsaga gått. Tirsdag ble frosne blokker med kjøtt saget opp til passelige stykker for  hundene.

kutting_1

Kjøtt sages opp i passende stykker ute på tunet. Foto: Dag Torulf Olsen

Det er altså snart bare måneden igjen til starten på Iditarod 2016, men allerede på lørdag stiller to av hundene i spannet på startstreken i Fairbanks for å gå Yukon Quest til Whitehorse i Canada. Løpet er 1.000 miles, cirka 1.600 kilometer langt, og det lengste strekket mellom sjekkpunkter er på 322 kilometer. Til sammen er det ti sjekkpunkter på veien og fire punkter hvor det er mulig å droppe hunder som ligger i sleden eller ikke greier mer. De to hundene som skal gå i spannet til Tom Frode Johansen, er Styrk og Vilja.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kort stopp før ferden fortsetter. Her er det Frikk som lager lyd. Foto: Karl-Erik Andersen

Til sist koster vi på oss en video fra løpet som starter til helga: Her er høydepunktene fra Yukon Quest 2015.

-eirikp-

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s