Jordskjelv i Alaska


Hundene har funnet seg vel til rette på Windy Creek Kennel. Plasttønner gjør god nytte som hundehus. Foto: Karl-Erik Andersen

Hundene har funnet seg vel til rette på Windy Creek Kennel. Plasttønner gjør god nytte som hundehus. Foto: Karl-Erik Andersen

Folk i deler Sør-Alaska ble vekket av jordskjelv natt til søndag. Skjelvets episenter var om lag 260 kilometer fra Anchorage. Spannet vårt ligger lenger nord, og har sannsynligvis sovet godt i natt.

Innbyggerne i Anchorage kunne merke skjelvet godt, og lokale myndigheter melder om spredte strømbrudd. Politiet i Anchorage opplyser at de ikke har mottatt noen rapporter om skader eller betydelig skade.

Skjelvet hadde ifølge amerikanske myndigheter en styrke på 6,8 på Richters skala. Dette kategoriseres som ”ødeleggende med dødsofre”, og det er statistikk sett ventet 108 slike skjelv i løpet av et år. Ifølge den amerikanske geologiske undersøkelsen var det om lag 80 kilometer dypt.

Myndighetene rapporterer videre at det er liten sannsynlighet for skader, men at det var mulig å merke ristingen i byene i nærheten i halv totiden natt til søndag. Skjelvet skal ha vedvart i 30-45 sekunder.

Langt mindre dramatisk er det i Fairbanks, hvor Dag Torulf og teamet har funnet seg vel til rette. Teamet bor hos ekteparet Gwen og Ken Anderson, som driver Windy Creek Kennel og det er god plass i hundegården. Hundene har det bra, spiser godt og sover i plasttønner, som gjør nytten som hundehus for de firbeinte gjestene.

Teamet har et godt utgangspunkt for treningen de neste ukene. Foto: Karl-Erik Andersen

Teamet har et godt utgangspunkt for treningen de neste ukene. Foto: Karl-Erik Andersen

Fairbanks ligger på 64 grader nord, har i overkant av 32.000 innbyggere og er den nordligste endestasjonen i Alaska Railroad. Det er herfra restarten på Iditarod-løpet pleier å gå, etter den offisielle og publikumsvennlige starten i Anchorage sentrum.

Flere norske spann deltar i Iditarod-løpet i år. I tillegg til Dag Torulf, er blant andre Tore Albrigtsen fra Tromsø på plass i Alaska. Sammen med svenske Mats Pettersson reiste de sammen fra Kiruna.

Til slutt: Forberedelser er viktig, både for kjørere og hunder. Det er tema i denne reportasjen fra DIscovery Channel.

-eirikp-

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s