– Jeg er så vanvittig glad i hundene


Dag Torulf og Dina rett etter målgang. Foto: Eirik Palm

Dag Torulf og Dina rett etter målgang. Foto: Eirik Palm

VIDEO: Det har gått et døgn siden målgang, men fremdeles er kroppen på tur. I 92 timer og 24 minutter har Dag Torulf kjørt hundespann gjennom hele Finnmark, og på turen inn mot mål kom tankene.

Se målgangen over

Det har vært mye dårlig vær, men det har også vært plenty med nordlys som har danset over en stjerneklar himmel i det spannet suser gjennom fantastisk natur. Når Sorrisniva, hvor det var re-start, er passert, ser man seg tilbake.

– Det er mange gode tanker som går gjennom hodet når du kommer kjørende. Så begynner du å se på hundene du har igjen, og tenker på at hva de har prestert og du får noen tårer i øynene. De gjør alt for deg, det er rørende. Jeg er så vanvittig glad i hundene. Det er et spann jeg er stolt over, sier Dag Torulf.

Silla får skamros etter målgang. Bak til høyre står kona Nina og er stolt av mannen sin. Foto: Eirik Palm

Silla får skamros etter målgang. Bak til høyre står kona Nina og er stolt av mannen sin. Foto: Eirik Palm

 Løpet i beina

Det er lørdag ettermiddag. En time tidligere har han vært oppe og mottatt premie for bragden. Målet var en femteplass, men en åttendeplass er en stor bragd, for her møttes en absolutte kremen i norsk hundesport. Sigrid Ekran vant suverent og er en superdyktig hundekjører, og det gjør bragden enda større å tenke på at det sannsynligvis var ti kandidater som i utgangspunktet var gode nok til å vinne verdensmesterskapet i langdistanse hundekjøring.

Det var også rørende å stå der fremme og motta diplom og premie foran et stort publikum.

– Det blir jo et litt annet preg over dette når nasjonalsangen spilles og folk tar av seg luene. Først kom de tre første, så kom vi på rekke og rad og håndhilste og gratulerte hverandre. Og ordføreren var der, sier han.

– Hvordan det var å våkne opp i ei hotellseng i morges?

– Jeg skvatt nesten da jeg så Nina ved siden av meg (haha). Det var deilig å våkne opp i morges. Vi spiste felles frokost, så besøkte jeg hundene og stelte labbene deres og foret dem. De har det bra. Men jeg kjenner at løpet fremdeles sitter i kroppen. Det er litt kribling innvendig, hodet vil sove, mens kroppen er ute og løper. Så våkner du ganske ofte om natta.

Verdt å feire: Det er en stor bragd å  kjøre 1100 kilometer med hundespann. Hans Torulf, Ingrid og Tore venter på sjampisen, mens Dag Torulf spretter korka. Foto: Eirik Palm

Verdt å feire: Det er en stor bragd å kjøre 1100 kilometer med hundespann. Hans Torulf, Ingrid og Tore venter på sjampisen, mens Dag Torulf spretter korka. Foto: Eirik Palm

Godt løp

Etter målgang ble hundene sjekket på nytt av veterinær for å være sikker på at alt står bra til med dem. Deretter spratt sjampanjekorka i lufta og det ble en rask tur på pub sammen med familie, venner og deler av Team Arctic Musher. Han har tenkt litt på en iskald øl under kjøringa, innrømmer han, men det holdt med ei. Så var det kveld.

– Hvordan vil du beskrive løpet?

– I sum har et vært et godt løp. En flott prestasjon. Det er mange steikendes gode kjørere, faktisk ti som godt kunne vunnet. For min del var det slik at jeg måtte prøve å justere hele tida, og så gjorde man noen bukkesprang oppover. Man må kjenne litt på løpet. Jeg har holdt igjen, men det er lett å la seg rive med for så å gå i fritt fall. Jeg så på slutten at spannet hadde mer å gi, sier Dag Torulf.

I Karasjok mistet han Shaien, ei helt sentral tispe som har gått i led sammen med Dina. Dermed hadde han åtte igjen, og bestemte seg for at samtlige av disse SKAL i mål. Det måtte han ta hensyn til. Shep ble valgt ut som ny leder sammen med Dina. Shep har to Iditarod-løp og to Finnmarksløp bak seg, og er en rutinert liten kar (Iditarod er over 1800 kilometer langt).

En velfortjent smak etter at hundene er godkjent av veterinærene. Foto: Eirik Palm

En velfortjent smak etter at hundene er godkjent av veterinærene. Foto: Eirik Palm

– Hjem, Dina

”Dina, nå skal vi hjem!” ropte han i det spannet kjørte ut fra Karasjok. På Iesjavre løsnet det og avstanden til neste spann økte. Åttendeplassen var sikret, men det visste ikke hundekjøreren.

– Hva var det tøffeste under løpet?

– Det var fra Sirbma til Levajok. Den var tøff, med blankisholke og storm. Jeg kjørte alene, og det er da du får en downperiode. Men først tok jeg igjen Monsen og Karlsson, så tok jeg igjen Haaland. Da får du noen oppturer. Så var det litt frustrerende hvordan man skulle fore når det var så varmt. Hundene eter alt når det er kaldt, men så er det noe som har gått i oppløsning i forsekken. Nå må Finnmarksløpet kjøpe inn kjøleelementer til sjekkpunktene. Men når jeg er negativ, så blir hundene det. Det er viktig å huske på.

– Og den beste opplevelsen under løpet?

– Du får en god opptur. Summen av det hele er at det har vært et godt løp. Det er i perioder jævlig, men slik er det for alle sammen, men så har du oppturer og det er de du lever på. Dessuten gikk Shep med stram line hele veien, sier Dag Torulf, som dusjet lenge, lenge, lenge, da han kom på hotellrommet. Og tennene ble pusset tre ganger.

Dag Torulf flankert av Petter Karlsson og Ronny Frydenlund under premieutdelingen. Til høyre er det Nina Skramstad som får gratulasjoner. Foto: Tore Amundsen

Dag Torulf flankert av Petter Karlsson og Ronny Frydenlund under premieutdelingen. Til høyre er det Nina Skramstad som får gratulasjoner. Foto: Tore Amundsen

Premieseremonien i Alta sentrum lørdag ettermiddag. Et høytidelig øyeblikk. Foto: Tore Amundsen

Premieseremonien i Alta sentrum lørdag ettermiddag. Et høytidelig øyeblikk. Foto: Tore Amundsen

 

Det er en stor prestasjon å være blant de fremste hundekjørerne i landet. Prestasjonen blir ikke mindre når han jobber fulltid og må ta all treninga om kvelden etter arbeidstid og i helgene.

Lørdag kveld var det bankett og feiring.

Så begynner jobben med planlegging av Iditarod 2016.

-ep-

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s